Doc.gr
Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2015
Κακοσμία στόματος και αναπνοής.
Η κακοσμία του στόματος (halitosis) είναι μία πραγματικά ανεπιθύμητη κατάσταση που δημιουργεί προβλήματα σε πολλά επίπεδα της καθημερινότητάς μας, κυρίως στην αυτοπεποίθησή μας και τις κοινωνικές συναναστροφές.


Αίτια της κακοσμίας του στόματος.

Τα αίτια της κακοσμίας του στόματος στην συντριπτική πλειοψηφεία των περιπτώσεων,έχουν να κάνουν με την στοματική μας υγεία και μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά από έναν οδοντίατρο. Γενεσιουργά αίτια στοματικής κακοσμίας αποτελούν τα εξής: κακή στοματική υγιεινή και πιο συγκεκριμένα η ανεξέλεγκτη οδοντική πλάκα (το λευκό επίχρισμα που συσσωρεύεται στα δόντια μετά το φαγητό) και τρυγία,η γενικευμένη ουλίτιδα (φλεγμονή των ούλων),η περιοδοντίτιδα (φλεγμονή των περιοδοντικών ιστών που περιλαμβάνει και οστό),η τερηδόνα,η περιστεφανίτιδα (φλεγμονή που αφορά τους φρονιμήτες),το λεγόμενο «ξηρό φατνίο» (φλεγμονώδης πάθηση του φατνιακού οστού μετά από εξαγωγή δοντιού),οι κακότεχνες ή κατεστραμένες οδοντικές στεφάνες ή γέφυρες που ευνοούν την κατακράτηση υπολλειμάτων τροφής,η ξηροστομία (κατάσταση που μπορεί να οφείλεται στο κάπνισμα,σε αλλεργίες,σε συστηματικές νόσους του ανώτερου αναπνευστικού,στην διατροφή αλλά και σε λήψη φαρμάκων και επιτρέπει τη δημιουργία νεκρών κυττάρων και βακτηρίων στη γλώσσα),ακάθαρτες ολικές ή μερικές οδοντοστοιχίες και τέλος στοματικά έλκη (κυρίως χρόνια).
Συστηματικά νοσήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτηςκίρρωση του ήπατος,γαστρεντερικά προβλήματα όπως η γαστο-οισοφαγική παλινδρόμηση,έλκη στον γαστρεντερικό σωλήνα,μία φλεγμονή των αμυγδαλών είτε χρόνια είτε όχι,παθολογικές καταστάσεις του ανωτέρου αναπνευστικού όπως η χρόνια ρινοκολπίτιδα μπορούν να αποτελέσουν αίτια κακοσμίας της στοματικής κοιλότητας και εν συνεχεία της αναπνοής.
Το κάπνισμα αποτελεί σε πολλές περιπτώσεις αίτιο κακοσμίας της αναπνοής και όχι μόνο άμεσα αλλά και έμμεσα (εφόσον η γλώσσα των καπνιστών προκαλεί ξηροστομία) ευνοεί την δημιουργία τερηδόνας και προκαλεί μέχρι και αλλαγές στην μορφολογία της επιφάνειας της γλώσσας.Τέλος και κάποιες μορφές δίαιτας πλούσιες σε πρωτεϊνες και ταυτόχρονα φτωχές σε υδατάνθρακες μπορούν να αποτελούν την αιτία κακοσμίας του στόματος και της αναπνοής.


Αντιμετώπιση της κάκοσμης αναπνοής.

Η κακοσμία του στόματος και της αναπνοής αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά στο 90% των περιπτώσεων από έναν χειρουργό οδοντίατρο εφόσον υπάρχει οποιοδήποτε από τα προβλήματα που αναφέρονται παραπάνω και που σχετίζονται με πλημμελή στοματική υγιεινή (Τερηδόνες,κακές ακίνητες προσθετικές εργασίες,οδοντική πλάκα και τρυγία,ουλίτιδα,περιοδοντίτιδα και άλλες φλεγμονώδεις καταστάσεις της στοματικής κοιλότητας). Όσον αφορά τον οδοντίατρο να θυμάστε οτι έχει μεγάλη σημασία να δώσετε λεπτομερές ιατρικό ιστορικό ώστε να βοηθήσετε να αποκλειστεί η περίπτωση κάποιας γενικής νόσου.
Καλό θα ήταν να βουρτσίζετε τα δόντια σας και να χρησιμοποιείτε ένα ήπιο στοματικό διάλυμα ει δυνατόν μετά τα κύρια γεύματα. Μεγάλη σημασία έχει το βούρτσισμα και της γλώσσας μιας και πάνω της και ειδικά στην πίσω επιφάνειά της συσσωρεύονται βακτηρίδια υπεύθυνα για την δυσοσμία της αναπνοής.Το οδοντικό νήμα ή τα μεσοδόντια βουρτσάκια είναι επίσης απαραίτητα στο να διατηρείτε καθαρή την στοματική σας κοιλότητα. Αναζητείστε ειδικές βάσεις στα φαρμακεία που μπορούν να κάνουν την χρήση οδοντικού νήματος πιο εύκολη διαδικασία ωστέ να τα εντάξετε στην καθημερινή σας ρουτίνα.
Να προσέχετε τη διατροφή σας αποφεύγοντας τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη καθώς και τροφές δύσοσμες όπως το σκόρδο ή το κρεμμύδι. Επιπλέον,το τσάι βοηθάει άμεσα και έμμεσα την καταπολέμηση της δύσοσμης αναπνοής. Μεγάλη σημασία έχει και το να κρατάτε το στόμα σας ενυδατωμένο με συχνή κατανάλωση νερού, φρούτων και λαχανικών και αποφυγή λιπαρών τροφών που αυξάνουν την οξύτητα του στόματος ή και χρήση ρινικών σπρέυ σε περίπτωση που κάποια ρινοκολπίτιδα έχει προκαλέσει ρινική απόφραξη. Η λήψη φαρμάκων που προκαλούν ξηροστομία θα πρέπει πάντα να γίνεται μετά από συννενόηση με τον θεράποντα ιατρό σας και ποτέ με δική σας πρωτοβουλία.
Προσπαθήστε να ελαττώσετε ή και να κόψετε το κάπνισμα.
Τέλος,θα πρέπει να αναφερθεί ότι η κακοσμία του στόματος μετά τον βραδινό ύπνο είναι μία συνήθης κατάσταση που συμβαίνει σε μεγάλο ποσοστό του γενικού πληθυσμού και δεν θα πρέπει να σας ανησυχεί.

 

Ηλιόπουλος Νικήτας
Χειρουργός Οδοντίατρος

https://www.facebook.com/iliopoulosn





  • Διάδωσέ αυτό το άρθρο: