Doc.gr
Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2015
Οδηγίες για τη στοματική σας υγιεινή!

Παραθέτονται οδηγίες σχετικά με τον αποτελεσματικό τρόπο βουρτσίσματος των δοντιών και την χρήση του οδοντικού νήματος, θέματα για τα οποία οι ασθενείς θέτουν πολλές ερωτήσεις.


Οδηγίες για σωστό βούρτσισμα

1. Καλό θα ήταν να βουρτσίζετε τα δόντια σας 2 φορές την ημέρα και ιδανικά μετά από κάθε γεύμα. Αν αυτό σας φαίνεται πρακτικά δύσκολο, θα μπορούσατε για παράδειγμα στον χώρο της εργασίας να χρησιμοποιείτε μία μικρή αναδιπλούμενη οδοντόβουρτσα ταξιδίου και μία μικρή συσκευασία οδοντόκρεμας που θα προμηθευτείτε από το τοπικό σας φαρμακείο. Καλό θα ήταν να μην παραλείπετε ποτέ το βραδινό βούρτσισμα.

2. Τοποθετήστε την οδοντόβουρτσα κατά μήκος των ούλων σχηματίζοντας γωνία 45 μοιρών με τα δόντια σας. Μετακινήστε την οδοντόβουρτσα απαλά με κυκλικές κινήσεις μπρος – πίσω, επαναλαμβάνοντας για όλα τα δόντια. Δώστε σημασία στην τοποθέτηση της οδοντόβουρτσας κατά μήκος των ούλων γιατί στόχος μας είναι σε μεγάλο βαθμό η απομάκρυνση της οδοντικής πλάκας (αυτού του λευκού επιχρίσματος που παραμένει στα δόντια μας μετά από κάθε γεύμα) από την ουλοδοντική σχισμή, που βρίσκεται στο σημείο που τα ούλα συναντάνε τα δόντια.

3. Βουρτσίστε με τον ίδιο τρόπο τις εσωτερικές επιφάνειες των δοντιών καθώς και την μασητική τους επιφάνεια εφόσον μιλάμε για τα πίσω δόντια.

4. Μην παραλείπετε να βουρτσίζετε και τη γλώσσα σας με ήπιες κινήσεις.

5. Να επιλέγετε πάντα μαλακή οδοντόβουρτσα για να αποφευχθεί ο τραυματισμός των ούλων και του βλεννογόνου του στόματος.



Οδηγίες για σωστή χρήση οδοντικού νήματος

1. Παίρνετε περίπου 45 εκατοστά οδοντικού νήματος.

2. Τυλίξτε τις άκρες γύρω από τα μεσαία σας δάχτυλα, βάζοντας περισσότερο νήμα από τη μια μεριά από ότι από την άλλη.

3. Με τους δείκτες και τους αντίχειρες, οδηγείστε το νήμα ανάμεσα στα δόντια σας.

4. Αγκαλιάστε με το νήμα την πλευρά του δοντιού που θέλετε να καθαρίσετε.

5. Μετακινείστε το νήμα πάνω-κάτω ανάμεσα στα δόντια σας για να αφαιρέσετε την οδοντική πλάκα. Χρησιμοποιείστε ένα καθαρό τμήμα του νήματος για κάθε δόντι.

6. Μπορείτε να απλοποιήσετε την όλη διαδικασία αγοράζοντας ειδικές βάσεις οδοντικού νήματος από το τοπικό σας φαρμακείο.


Ηλιόπουλος Νικήτας
Χειρουργός Οδοντίατρος


https://www.facebook.com/iliopoulosn



  • Διάδωσέ αυτό το άρθρο: